Bild på bokslukaren.org

Den nordiska bokslukaren bjuder på bilderboksbuffé

09.03.2023 kl. 16:37
Det här är en vecka då det skimrar lite extra kring barnlitteraturen, det här är nämligen veckan då världens ledande barnboksmässa äger rum i Bologna: La Fiera del Libro per Ragazzi, på engelska kallad Bologna Children's Book Fair.

Mässan är en mötesplats för illustratörer, författare och förlag från hela världen. Under veckan bubblar det av bilderboksinspiration i Bologna, men också på många sociala medier. I början av veckan tillkännagavs också vem som får ta emot det prestigefyllda ALMA-priset i år, nämligen Laurie Halse Anderson.  Glömde du att boka biljett till detta färggranna, sprudlande spektakel? Ingen fara! Det finns många skatter att upptäcka och undersöka också på närmare håll.

Hos den nordiska bokslukaren kan du hitta en hel buffé av nordisk barnlitteratur och stödmaterial som hjälper dig att föra boken närmare barnet. Den nordiska bokslukaren är ett treårigt projekt vars syfte är att skapa och sprida pedagogiska material till nordiska bilderböcker som nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Det innebär att det finns material till böcker skrivna på samiska, norska, finska, svenska, isländska, danska, färöiska och grönländska. Till varje bok finns det gott om ingångar till boksamtal, men också små och stora kreativa projekt att pröva på.

Materialen passar för den som vill ha nordisk barnlitteratur på besök och läsa hemma, men också för läsning i barngrupper på bibliotek och i skola. Materialet är gratis och sammanställt av pedagoger, bibliotekarier, läsinspiratörer och andra sakkunniga inom området barnlitteratur. Också Ordkonstskolan är med och njuter av detta nordiska samarbete.

Hanna Lundström, ordkonstlärare och planerare vid Sydkustens ordkonstskola

hanna.lundstrom(at)sydkusten.fi

Bild: bokslukaren.org/Nordisk kulturkontakt

 

Hanna Lundström