Ljus i novembermörkret

08.11.2022 kl. 09:07
När björnarna går i ide, människorna ställer om klockan och ordkonsteleverna har utställning!

Det är mörkt igen. Egentligen är det ganska skönt tycker jag, för det betyder att snön så småningom är på kommande, och jag älskar snö och minusgrader! Höstens färger lämnar vi bakom oss, liksom alla intryck som kommer då vinden blir kallare och det röda försvinner från träden.

Under november händer det mycket i Åboland. Vi har två samarbetsprojekt på gång och det första är evenemanget Lux Archipelago som pågått sedan 2017. Evenemanget ordnas av Taito Åboland och för ljuset in i novembermörkret i två veckors tid. Under den tiden ordnas det verkstäder, ljusinstallationer och andra evenemang i hela skärgården. Ordkonstskolan deltar varje år med installationer och texter.

I år deltar vi med utställningen Tankar om ljuset och mörkret i Pargas biblioteket. Eleverna funderade kring dessa teman, hur de känns och vad man gör, vad de minns och vad gör en rädd. Deras tankar samlades i form av dikter och ställs nu ut till slutet av månaden.

Ordkonstskolans elevtexter finns att läsa på Pargas bibliotek

Nästa vecka uppmärksammar vi den Nordiska litteraturveckan i samarbete med Pohjola Norden. Vi har jobbat med årets verk för barn, boken När du möter en björn, och skrivit egna texter med boken som inspiration. Till exempel: Vad skulle du göra om du träffar en björn? Dricka kaffe hemma hos mormor?  Vad om björnen finns i butikskassan framför dig eller bakom dig i bibbakön…

Under den nordiska litteraturveckan har vi också öppna dörrar i våra ordkonstgrupper och alla intresserade kan komma och se hur roligt vi har det! Detta gäller också Ordplask för de minsta, där temat nästa vecka har med björnar att göra…

Om du funderar vad du skall göra inkommande veckor, ta en sväng till skärgårdsstaden Pargas! Kom och titta på alla installationer under Lux Archipelago, bl.a. på vår utställning, och kom och hälsa på oss i en ordkonstgrupp!

Paola Fraboni
Regional ordkonstlärare på Sydkustens ordkonstskola
paola.fraboni ( at ) sydkusten.fi
 

 

 

Monica Martens-Seppelin