En sommar med Lästält!

01.09.2022 kl. 16:58
Projektet Rätt bok på rätt plats har under sommaren byggt upp lästält vid idrottsevenemang runt om i Svenskfinland

Projektet Rätt bok på rätt plats har under sommaren provat på ett relativt nytt koncept. Vi har tillsammans med lokala bibliotek byggt upp lästält vid idrottsevenemang runt om i Svenskfinland för att lyfta fram läsningen på nya platser och visa att läsning naturligt kan förekomma också inom idrotten. Trots att konceptet är nytt var det många evenemang som genast bjöd med oss. Under sommaren och hösten har vi deltagit i Wasa Football Cup, Finlandssvenska Orienteringsmästerskapen, SFI-mästerskapen och kommer i höst att var med på friluftsfestivalen Uteliv.

Ett mål med projektet är att synas inom idrotten och skapa rum för läsning där idrottande barn, deras familjer och tränare rör sig naturligt. I tälten erbjöd vi därför dels böcker och en plats för att varva ner mellan aktiviteterna med läsning, men också små aktiviteter som lockade besökare och sporrade intresset och samtalen om läsning.

En av de aktiviteter som var riktigt lyckad var vår Läsbalanstävlingen. Barn och unga fick tävla i att balanserande på en balansplatta medan de läste högt. De med bästa tider vann sedan ett pris. Tävlingen lockade många deltagare, och skapade en rolig atmosfär kring högläsningen där barn och unga tävlade mot varandra, hejade på varandras läsning och där många märkte att det är helt okej att läsa högt.

Tältet blev också en plats där åskådare och familjer kunde hitta en lugn stund tillsammans och vi fick många fina högläsningsstunder i tältet under sommaren. Föräldrarna uppskattade också tältet, boktipsen och att deras barn fick se läsning och böcker.

Rätt bok på rätt plats kommer under nästa sommar att fortsätta med lästält på idrottsevenemang runt om i Svenskfinland. Så om ni är intresserade av att se ett lästält på just ert evenemang så kan ni ta kontakt med oss på Sydkusten.

Tack till alla biblioteken i Vasa, Vörå, Mariehamn och Pedersöre för vårt fina samarbete i sommar. Tack också till WFC, FSOM, SFIM och Friluftsliv som tog med oss i deras evenemang.

Projektet Rätt bok på rätt plats produceras av Sydkustens landskapsförbund r.f. och finansieras av Utbildningsstyrelsen, Svenska Folkskolans vänner, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minnes och Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd.

Mer om projektet kan du läsa på: https://www.facebook.com/Rattbokparattplats

Mikael Gros
Projektkoordinator för Rätt bok på rätt plats
mikael.gros (at) sydkusten.fi

 

 

Monica Martens-Seppelin