Blåa dagen

18.08.2022 kl. 08:53
Här står jag uppe på bron intill kontoret kl. 7:53 på morgonen och det är tisdag, blåa dagen.

Igår var det gröna dagen och imorgon är det vita dagen. Inom småbarnspedagogiken har varje dag en egen färg. Det kan vara lättare att lära sig veckodagarna genom färger. Ordet tisdag kan upplevas abstrakt, men färgen blå känns välbekant och det skapar en mening, någonting konkret att koppla till.

Hemma vid middagsbordet refererar numera samtliga familjemedlemmar till de olika färgerna när vi diskuterar vad som komma skall under veckan. På bruna dagen har storasyster träningar, på gula dagen fyller storebror år och på ljusröda dagen skall vi få fira en konfirmand. Prima, alla vet vad som händer när och givetvis påminner vi varandra under veckan vad som sker vilken dag.

Vardagen är i gång. Skolan har inlett ett nytt läsår och inom småbarnspedagogiken har ett nytt verksamhetsår startat. Jag känner en lycka över att lillebror har längtat efter att få inleda ett nytt verksamhetsår inom småbarnspedagogiken. Under sommaren har vi vid flera tillfällen diskuterat med honom hur kul det kommer att bli på hösten och han har genuint sett framemot att få träffa alla i sin grupp igen.

Nu är lillebror en femmis, nästa höst börjar han i förskolan. Kunskapsryggsäcken packas som bäst och det ryms så galet mycket i den. Barnen är som svampar och suger i sig all den kunskap de erbjuds. Och det är fantastiskt hur mycket kunskap som görs tillgängligt för hela barngruppen tack vare de förträffliga pedagogerna som jobbar i hans grupp.

Lillebrors lärstig inleddes för flera år sedan och nu går det fort framåt på en trygg, välfungerande och stadig stig. Åren inom småbarnspedagogiken är viktiga. Och det tåls att upprepas, de är oerhört viktiga.

Så på en bro utanför kontoret denna morgon känner jag en stor och varm tacksamhet för att lillebror kommer igen att ha en lärorik, inspirerande, givande och rolig dag inom småbarnspedagogiken, på den blåa dagen.

 

Text och bild:

Emilia Christiansen
förälder
lärare inom småbarnspedagogik
projektkoordinator för projektet Småbarnspedagogiken – ett framtidsjobb
+358 (0)45 358 0464
emilia.christiansen(at)sydkusten.fi

 

 

Emilia Christiansen