Om vardaglig oanvändbarhet

14.03.2019 kl. 08:00
Har du någon gång känt dig dum när du försökt skuffa upp en dörr som öppnas inåt?

Har du kanske stått och skrapat dig i huvudet framför en mikrovågsugn med 10 knappar? Du är inte ensam, och vad du råkat ut för är dålig design.

Mitt jobb på Ebban går till stor del ut på att omforma våra och andras idéer till design och kod. Det är ett omväxlande jobb med många utmaningar, men speciellt roligt är det när det handlar om användbarhet och användarupplevelse. Användbarhet intresserar mig, och därför fäster jag också uppmärksamhet vid saker i vardagen som inte fungerar, där användbarheten av någon orsak är dålig. De saker som fungerar märker man helt enkelt inte, just för att de fungerar.

Att öppna en dörr

Om vi börjar med dörren: Tänk efter, hur vet du om du ska öppna en dörr mot dig eller från dig? Vi gör det här tiotals gånger varje dag, i de flesta fall på rutin i en bekant miljö. Tänk dig då ett obekant ställe, och en innerdörr. En vanlig dörr med dörrkarm sitter på ena sidan om karmen, och oftast syns gångjärnen. Dörren svänger utåt från karmen på sidan där gångjärnen finns, inte genom den. Det här är svårt att förklara, men enkelt att se om du tänker efter.

Och vad har det här för betydelse med tanke på design? Jo om dörren saknar dörrkarm, synliga gångjärn, synlig tröskel eller en tydlig ”utsida” (ytterdörrar öppnas i regel utåt) så måste designern ge andra tips om hur dörren fungerar. Markeringarna ”TRYCK”/”DRA” är nödlösningen och ett tecken på att designen är misslyckad.

Och här kan man dra en parallell till webbdesign: om du frångår principer för hur saker oftast ser ut på nätet, eller hur en motsvarande sak ser ut i vårt verkliga liv (t.ex. en knapp du trycker på) så måste du vara medveten om att du eventuellt tvingar användaren gissa sig fram, eller att du behöver förklara lite extra.

Är strömbrytaren på eller av?

Följande tankeexperiment: Om strömmen går, hur vet du då vilka lampor som kommer att tändas igen när strömmen kommer tillbaka? Här finns också en standard i vårt samhälle om vilket läge på strömbrytaren som betyder ”avstängd”, men den följs inte alltid. Här bygger användbarheten egentligen helt på den feedback du får, att du ser en lampa tändas eller släckas. Det är t.o.m. svårt att designa markeringar på strömbrytaren som utan feedback entydigt skulle visa vad som är ”på” och ”av”. Därför har skarvsladdar med strömbrytare en inbyggd lampa som lyser då brytaren är ”på”, trots att strömbrytaren har markeringarna ”0” och ”1”. (Kan du på bilden nedan avgöra om strömbrytaren är på eller av ifall sladden är utdragen, och dessutom logiskt förklara varför?)

 

Behovet av feedback beror mycket på att det är ett binärt system, något med bara två lägen. Hur vet du vilket läge som är aktivt? På webben kan svårigheten bli att samtidigt visa att det är möjligt att aktivera (klicka på) det inaktiva läget, trots att det ser väldigt ”inaktivt” och ”avstängt” ut. Ibland försöker man lösa det med bara en ikon som byter skepnad beroende på läget. Appen för YLE Arenan har t.ex. en ikon för en radio som betyder ”klicka här för att komma till radio-sidan” underförstått ”du är nu på TV-sidan”. Men det förstår man bara genom att samtidigt se innehållet som visas. En användare har svårt att förstå ikonen utan att se hela sammanhanget och testa sig fram.

Mikrovågsugnar är ett skrämmande universum för sig. Det finns exempel både med för många reglage och för få, när man egentligen bara behöver fyra eller fem reglage: effekt, tid, ”start” och ”öppna dörren” + eventuellt ”stopp”.

Men hemma hos oss irriterar jag mig mest på vår spishäll med två kokplattor, där plattorna ligger bakom varandra (fram + bak) medan reglagen är placerade bredvid varandra (vänster + höger), vilket redan är en dålig lösning ur användbarhetssynvinkel. Och i det här fallet är symbolen för det binära systemet dessutom dåligt vald. Vilken av ringarna är plattan som är ”på”, ”het” eller ”lyser”? Du vet det här om du har en motsvarande symbol hemma, men det är definitivt inte självklart om du ser det första gången (bilden till vänster).


En bättre version av symbolen skulle vara att kombinera en rektangel som symbol för spishällen med cirkeln som en symbol för den aktiva plattan, en design som nog redan finns på äldre spisar och framför allt i versioner med fyra plattor (bilden till höger). Varsågod IKEA :)

 

Erik Berglund
Projektledare
+358 (0)9 886 114 62
erik(at)ebban.fi

Erik Berglund