Ljudböcker, ljudböcker...

06.09.2018 kl. 08:00
Jag hör mycket prat om ljudboken i Finland och i Sverige just nu. Ja, så har det nog varit det senaste året.

Marknaden ökar, streamingtjänsterna blir fler och växer. För några dagar sedan lanserades Nextory i Finland som den tredje svenska streamingtjänsten. Det går helt enkelt bra för ljudboken.

Ofta låter det skrämmande när man skriver om ljudboken. Svenska Yle hade förra hösten en artikel med rubriken: Ljudböcker ett hot mot den tryckta boken?  I mars i år hade Sydsvenskan en nästan identisk rubrik: Håller ljudboken på att ta död på litteraturen?  Dystra rubriker som visar på en rädsla. En rädsla för att ljudboken tar död på den ”riktiga” boken, den tryckta.

Jag kan på sätt och vis förstå det. Själv älskar jag den tryckta boken. Hur den luktar, hur den känns mellan fingrarna när jag öppnar den, hur den fyller mina bokhyllor. Läsningen blir mer genuin för mig om jag håller i en riktig bok. Om den fysiska boken försvann vore det katastrof!

Men det finns andra röster. Röster som pratar om hur ljudboken faktiskt räddar bokbranschen. Hur den ökar antalet läsare, håller förlagen och författarna vid liv och öppnar upp böckernas värld för massor av självutnämnda ickeläsare! Röster som säger att ljudboken kanske inte är ett hot.

För två veckor sen var det en artikel i Etelä-Suomen Sanomat med den uppmuntrande rubriken: Äänikirjat houkuttelevat lisää ihmisiä kirjallisuuden pariin (Ljudboken lockar fler människor till litteraturen). Det låter väl ändå bra? I artikeln berättar Otavas försäljningschef att de inte märkt någon nedgång i försäljningen av andra format trots ljudbokens framfart. Kanske formaten i själva verket stöder varandra?


Ljudbok eller läsbok? Båda fyller en funktion enligt Mikael Gros.

Jag har svårt att ställa ljudboken mot läsboken. Att tänka att de tävlar, att det skall vara den ena eller den andra. Jag vill istället se hur de stöder varandra. Ljudboken finns där för mig när jag diskar, när jag springer, när jag pendlar, när jag vill. Läsboken finns där när jag har tid, vill stilla mig, vill dyka in, när jag vill. Ljudböckerna har ökat min personliga läsning och om de kan inspirera nya och gamla läsare till att ta del av litteraturen har jag svårt att se det som någonting ont.

I vårt elektroniska skolbibliotek Ebban har vi både ljuddböcker och e-böcker och barnen frågar efter bådadera. Många har inte ens någon skillnad, bara det är en bra bok! Det tror jag är det viktigaste, att kvaliteten på litteraturen hålls hög, oberoende hur läsarna vill läsa.

Därför är det så kul att den finlandssvenska ljudboken nu också är på framfart! Förlaget M kom med sin första ljudbok i somras och redan nu har vi flera av deras ljudböcker i Ebban. Inlästa på riktig finlandssvenska.
 

Mikael Gros
Bibliotekarie, Ebban
+358 (0)9 886 114 63
mikael(at)ebban.fi

 

Mikael Gros