Visa dårar

01.03.2018 kl. 08:05
Världsberättardagen firas årligen på vårdagjämningen. I år infaller den tisdagen den 20 mars och temat är visa dårar.

Men vem är en vis dåre? Vad är vishet? Vad är dårskap? Berättardynamon i Pargas är en fri berättargrupp som inspireras av muntligt berättande och gärna delar berättelser i olika sammanhang. Vi diskuterade temat i gruppen och tyckte först att det var ganska svårt att hitta berättelser. Vem är vis – vem kan vi kalla för dåre? Är vishet och galenskap besläktade? Diskussionerna kom snabbt in på byaoriginal, ”kloka gummor”, vetenskapsmän, häxor och traditionella sagor.

Vid närmare eftertanke visade det sig att många klassiska sagor berättar om personer som anses dumma, men som ändå drar det längsta strået. Dummerjöns är ett utmärkt exempel, han som med sin slagfärdighet vann över de högfärdiga äldre bröderna. Det var han som fick prinsessan, trots att ingen hade räknat med honom. Han hade ju inte samma kunskaper eller förutsättningar som sina äldre bröder.

Mulla Nasruddin är en annan klok dåre som det berättas om i bl.a. Turkiet. Det verkar finnas ett otal berättelser om hans eskapader där han vänder nederlag till segrar. Det är ofta skämtsamma historier med en överraskande poäng i slutet. Det som Mulla Nasruddin gör verkar galet, men visar sig ändå vara klokt på ett eller annat sätt.

Det finns säkert många andra berättelser med temat och förhoppningsvis delas de i många sammanhang på vårdagjämningen. Målet med världsberättardagen är nämligen att så många människor som möjligt lyssnar till eller delar berättelser på så många platser och så många olika språk som möjligt.

Berättardynamon kommer att uppmärksamma dagen genom att besöka Sydkustens ordkonstskolas ordverkstäder i Åbo och Pargas och berätta bland annat om Dummerjöns. Genom sin verksamhet hoppas gruppen kunna inspirera också andra till att hålla muntlig berättartradition vid liv.

 

Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

 

Lena Långbacka