Barnbokens vuxna vänner

19.01.2018 kl. 13:34
Bokkaffe kring barnlitteratur ordnades häromveckan på Nordiska biblioteket i Helsingfors.

Vi var ett tiotal nyfikna som kommit för att ägna oss åt barnlitteratur i vuxet sällskap i en timmes tid - vilken lycka! Det blev en blandning av diskussion och tips, skratt, utropstecken och frågetecken. Som tur är blir det fler barnbokskaffen under våren, för om det är något som jag saknar just nu är det samtal om barnböcker på djupet.

Barnlitteratur tar sig över nyhetströskeln närmast i samband med årliga litteraturpris eller bokrecensioner nu och då, plus en jämn ström av dystra rapporter över barns sjunkande läsintresse. Diskussionen om tendenser och teman i barnlitteraturen - var finns den? HBL:s artikel kring temat barnböcker och självcensur var ett tankeväckande inlägg om hur vi ser på normer och värderingar i barnböcker. Men var dröjer den fortsatta diskussionen om ämnet? När debatten flyttar till halvt slutna kretsar på facebook får den tidningsläsande allmänheten intrycket att det här inte är något att hetsa upp sig över.

Men vi som läser barnböcker med professionellt intresse är många. Forskare, lärare, bibliotekspersonal, eftispersonal, daghemspersonal, en mängd kulturarbetare - däribland ordkonstledare - som både läser, boktipsar och hämtar inspiration ur barnlitteraturen i vårt dagliga arbete för och med barn och unga. För att inte tala om dem som läser tillsammans med egna barn eller barnbarn. Vi har erfarenhet och åsikter som vi gärna ventilerar. En kaffestund räcker inte till för allt som finns att säga om läsupplevelser. Om folk bara visste hur mycket kunskap, tid och engagemang som satsas på att läsa och välja böcker, hitta på nya sätt att locka och stöda de lässvaga och bjuda de boktörstande på nya läckerheter. Delad glädje är dubbel glädje också när det handlar om läsupplevelser.



Annat är det i Sverige där barnlitteratur och barns läsning uppmärksammas i bokpoddar, bloggar, temanummer och i nyhetssammanhang, med en bredd och självklarhet. Jag tänker på bokpodden och sajten Bladen brinner (www.bladenbrinner.se) som delfinansieras av publiken, på tidskriften Vi läser (http://vilaser.se) som kom ut med temanummer om barnlitteratur inför julen eller boktipsarna på Bokunge.se som är aktiva på instagram - precis där småbarnsföräldrarna håller till. Det ges ut över 2400 barn- och ungdomsböcker på svenska årligen så det finns verkligen en marknad för någon som plockar fram guldkornen till den breda läsarkretsen.

Och kanske är det på väg åt samma håll också i Finland så småningom. Förlagen lägger ut krokar på sociala medier för att locka till läsning, det ordnas roliga evenemang här och var i Svenskfinland. Den finlandssvenska bokshowen Estrids bokklubb (estridsbokklubb.ratata.fi) lyckades med att göra bokprat för och med barn på ett sätt som vi inte sett förut. Engagerande, roligt, opretentiöst och samtidigt seriöst med barnens perspektiv i centrum. Webbseriens andra säsong är nu igång och fungerar för de redan bokfrälsta liksom för de skärmtillvända men potentiellt boksugna barnen.

Det jag saknar nu är en arena för barnboksintresserade vuxna i Finland. Något slags virtuell soffa för oss som vill dela läsupplevelser och föra diskussion - även kritisk - kring barnlitteratur med jämna mellanrum. Vem vill komma med i de storas barnboksklubb?

P.s. Barnbokskaffe på Kulturkontakt Nord ordnas nästa gång den 9.2.2018. Mera info här.


Maja Ottelin
Ledande ordkonstledare
maja.ottelin(at)sydkusten.fi
tfn: 045-8944 089

Maja Ottelin