Ordkonstskolan samarbetar med HBL Junior

Eleverna i ordkonstskolan skriver fantastiska texter. Texter mår bra av att möta läsare. Det här läsåret samarbetar Ordkonstskolan med Hbl Junior. Dikter som är skrivna av våra begåvade ordkonstelever publiceras i nästan varje nummer av Hbl Junior.

Eleverna i ordkonstskolan skriver fantastiska texter. Texter mår bra av att möta läsare. Det här läsåret samarbetar Sydkustens ordkonstskola med Hbl Junior. Dikter som är skrivna av våra begåvade ordkonstelever publiceras i nästan varje nummer av Hbl Junior. Tre eller fyra dikter väljs ut varje gång.

Vivi Lindström, 11 år, är en av eleverna som fått sin dikt publicerad i Hbl Junior.
- Det känns roligt att dikten finns i tidningen, säger Vivi Lindström.

Vivi Lindströms dikt är inspirerad av Hamlets Att vara eller icke vara-monolog. Också Irina Hellgren, 11 år, och Clara Fröberg, 11 år, har jobbat med Hamlets monolog. De valde att skriva en dikt tillsammans.
- Det känns jättecoolt att just Claras och min dikt blev vald, säger Irina Hellgren.

Clara Fröberg håller med. - Det var roligt att få se vår text i tidningen.

Irina Hellgren, Clara Fröberg och Vivi Lindström går i en ordkontsgrupp som heter Manusmästarna. Manusmästarna träffas på Luckan i Helsingfors. Hamlets monolog har varit tema och inspirationskälla i samtliga grupper i ordkonstskolan.

Författarfröplantorna är en distansgrupp som träffas på Zoom. Sigrid Lundqvist, 14 år, går i Författarfröplantorna. Lundqvist fick sin dikt ”Att vara eller att inte vara” publicerad i Hbl Junior.
- Det känns jättecoolt. Det motiverar mig att skriva mer, för jag gillar att dela mina texter med andra, säger Sigrid Lundqvist.

I ordkonstskolan inspireras eleverna ofta av klassisk litteratur och stora författare. Förutom Shakespeare, som skrev Hamlet, har eleverna fått jobba med Edith Södergran. Christian Bonnet, 11 år, skrev en dikt inspirerad av Södergrans sorgliga men vackra dikt ”En fången fågel”. Christian Bonnets dikt som heter ”En konung” publicerades i det senaste numret av Hbl Junior.
- Det är nice att den var med i Hbl Junior! säger Christian Bonnet, som går i ordkonstgruppen som träffas i Åbo huvudbibliotek.

 

På ordkonstlektioner bekantar man sig med och inspireras av stor litteratur och fantastiska författare, men man övar också skrivteknik genom olika skrivövningar. Att skriva poesi på rim enligt ett särskilt rimmönster är något som kräver övning, men ordkonsteleverna är duktiga på att rimma. Senare under hösten publiceras dikter på rim i Hbl Junior.

Poesi skrivs det mycket av i ordkonstskolan. Rimmande poesi, prosapoesi, fri vers – eleverna utvecklas när de modigt tar sig an allt som finns i ordkonstskolans läroplan. Eleverna är indelade i åldersbaserade grupper och studerar enligt läroplansinnehållet. Tyngdpunkten gällande undervisningsinnehåll ligger på olika områden på de olika nivåerna. Poesi skrivs på alla nivåer, men när det gäller epiken varierar innehållet beroende på vilken nivå man studerar på. Manusmästarna, åk 5-6, studerar på nivå C och fördjupar sig detta läsår i fantasy, skräck och science fiction. Det passar Vivi Lindström utmärkt
- Jag skriver helst skräck, för i skräckgenren får man använda mycket känslor, säger Vivi Lindström.

Också Irina Hellgren gillar skräck och spänning.
- Jag skriver helst spännande texter, och jag tycker också själv mest om att läsa spännande böcker och skräckböcker.

Sigrid Lundqvist och de andra Författarfröplantorna studerar på nivå B och fördjupar sig i litterära epoker som antiken, renässansen och upplysningen. Tanken är att de äldre eleverna så småningom hittar fram till en egen ton och stil, kanske en favoritgenre att fördjupa sig i.
- Jag gillar att skriva dikter, men också berättelser om olika karaktärer. Jag tycker också om att ta med mina intressen som musik och film i mina texter, säger 14-åriga Sigrid Lundqvist.


Att vara eller att inte vara

Att vara eller att inte vara barnslig, det är frågan
Att ha gröngula stjärnor på strumporna
och få leva livet simpelt och självklart
eller äta grå och dyster morgongröt
med rikedomen av att få göra egna beslut
är det bättre än att få känna en viss frihet som du annars inte fått

Att vara eller inte vara vaken, det är frågan.
Vill du uppleva att inte veta vad som händer i världen runt omkring
och sitta fast i en medvetslös dröm
eller vill du göra val som kommer ha makt över dig för evigt
och möta ögonen hos en främling på bussen som du aldrig kommer möta igen

Sigrid Lundqvist, 14 år


Alla författare och ordkonstelever har någon stil eller genre som känns roligast. Det lönar sig dock alltid att utveckla sig själv genom att testa på annat, på mycket. Det gör man på ordkonstlektionerna.
- I ordkonstskolan har jag lärt mig att använda min fantasi och mina berättelser har blivit mera fantasifulla, säger Irina Hellgren.

Clara Fröberg har liknande tankar. 
- Jag har lärt mig att skriva mera fantasifulla berättelser.

Christian Bonnet lyfter upp läsandet som inspiration:
- Jag har blivit inspirerad av texter vi har läst i ordkonsten. Att skriva mycket gör också att man lär sig.
- Jag har lärt mig att ta mer ”risker” när jag skriver, säger Sigrid Lundqvist. Allt behöver inte vara så fantastiskt från början. Jag har också lärt mig att redigera mina texter och utveckla dem till något annat.

Christian Bonnet visar stolt upp senaste numret av HBL junior där hans dikt publicerats

Ordkonstelever vet att det lönar sig att redigera, att skrivandet är en lång process. Men man ska inte tänka för mycket på redigerandet när man kastar sig in i skapandet och skriver första versionen.
- Börja bara skriva! är Christian Bonnets tips.

Ordkonsteleverna ger gärna tips till alla som är skrivintresserade. Sigrid Lundqvist har flera tips till aspirerande poeter.
- Dikter kan vara vad som helst. Försök inte tvinga dig själv skriva något jättekomplicerat och originellt, utan låt dig inspireras av andra dikter och din omvärld.

Christian Bonnet fortsätter.
- Försök göra dikterna roliga, och försök få dem att rimma!

Senare under hösten publiceras ordkonstlevers rimmande dikter i Hbl Junior. Håll utkik och låt dig inspireras!

Lotta Sanhaie
Ordkonstlärare på Sydkustens ordkonstskola
lotta.sanhaie ( at ) sydkusten.fi