Läsambassadör Henrika Andersson med boken Nattkorpen i handen.

Läskarneval lockade till läsning

17.05.2022 kl. 15:27
Hela 756 elever i åk 5 deltog i april i den andra upplagan av Läskarnevalen. I dag onsdag 18.5 var det äntligen dags för avslutningsfest och prisutdelning.

I april 2021 arrangerade de finlandssvenska läsambassadörerna den allra första Läskarnevalen. Elever i åk 5 fick då tävla om vilken klass som läste allra mest under en månad. Det imponerande resultatet överträffade läsambassadörernas förväntningar med råge och de bara visste att de ville göra om det här.

Också i år arrangerades därför Läskarnevalen och 40 klasser från hela 20 olika kommuner deltog. I år räknades antalet lästa timmar istället för antalet lästa sidor. Tillsammans läste eleverna 13 225 timmar. Det märks tydligt att många klasser har satsat stenhårt på läsningen under tävlingstiden och uppnått verkligt fina resultat.

Det var olidligt jämnt i toppen, men allra mest läste eleverna i klass 5 C i Mattlidens skola i Esbo. Där läste eleverna i genomsnitt 50 timmar var under april månad. Den vinnande klassen får varsitt exemplar av Johan Rundbergs bok Nattkorpen och ett presentkort för att kunna fira segern med godsaker i klassen.

Andra pris, fem exemplar av Nattkorpen och ett presentkort för godsaker, lottades ut bland alla deltagare i samband med dagens avslutningsfest. Klass 5-6 b i Vasa övningsskola i Vasa var klassen med mest tur, grattis till er!

Fem stjärnläsare belönades också med varsitt pris. De här eleverna har antingen läst väldigt mycket under Läskarnevalen eller överträffat sig själva under tävlingens gång. De fem stjärnläsarna är Immanuel Björkskog i Ytteresse skola i Pedersöre, Tilde Bäcklund i Övermark skola i Närpes, Albin Mäkinen i Skräbböle skola i Pargas, Leena Rikkola i Södra Paipis skola i Sibbo och Naima Söderlund i Rangsby skola i Saltvik.

Hurra för alla stjärnläsare och för alla andra superduktiga deltagare i den andra upplagan av Läskarnevalen!