Sagodagen firas 18.10

15.10.2018 kl. 08:59
Varje år den 18:e oktober, på Satus namnsdag (Saga har namnsdag 17.10), firas den riksomfattande Sagodagen-Satupäivä.

Sedan 2008 har det ordnats program med sagotema på olika håll i landet. Senaste år ordnades 108 sagoevenemang på 42 orter.

För vem läser man sagor?
- För barn förstås; sagor utvecklar fantasin och språket och lär barnen fundera på rätt och fel.
- För ungdomar förstås; även om de läser själva mår de bra av att lyssna eftersom lyssnandet aktiverar en annan del av hjärnan.
- För vuxna förstås; man är aldrig för gammal för att läsa och lyssna på sagor.

Vad är en saga? Det är en fantastisk berättelse som rätt ofta har ett pedagogiskt syfte, men som alla vet att inte stämmer... nå, ibland är det meningen att lyssnaren skall tror att det är sant... En sägen då? Det är en sagolik berättelse som verkar vara sann, men helt säker kan man inte vara. Fabler igen är sagor om djur som oftast beter sig som människor och som dessutom kan prata.

Det finns lugnande berättelser, godnattsagor eller vaggvisor, som är lämpliga läsa på kvällen eller före vilan, men det finns också en mängd berättelser som är allt annat är lugna. Sagor kan vara spännande och hålla en riktigt vaken. När man lever sig in i en sådan berättelse behöver det inte vara så lätt att somna direkt efteråt...

Min favoritsaga som barn var Bambi, den läste vi om och om igen. Barn tycker om att få höra samma sak flera gånger. För varje ny gång de hör berättelsen, snappar de upp något nytt i texten eller bilden, i egen takt.

Så läs sagor för stora och små. Tänk på din egen favoritsaga och kom ihåg att ge den vidare genom att läsa eller berätta den.

Läs mera om sagodagen här.

Paola Fraboni
Regional ordkonstpedagog i Åboland
paola.fraboni(at)sydkusten.fi
+358 (0)40 962 5964


Om du är i Pargastrakten på sagodagen är du hjärtligt välkommen till Pargas bibliotek. Kl. 9.15-10 kommer det att berättas och läsas sagor för 3-6-åringar på både finska och svenska. En sago-ordverkstad för 7-12-åriga barn ordnas kl. 10.15-11. Temat för programmet är mat, ett tema som återkommer under kultursatsningen VårKultur som ordnas i april 2019.

Sagodagens program ordnas av Pargas bibliotek i samarbete med Sydkustens ordkonstskola och berättardynamon.

Välkommen!


Var kommer sagorna ifrån?

Från farmors lappkorg där i vrån,
från spisen i vårt sommarhus,
från regnbågen, så klar och ljus,
ifrån en fjärran, fjärran ö,
ifrån en blomma vit som snö,
ifrån en liten strumpa blå,
från golvet som den trampar på,
från världen som är vid och stor.
Vid örat ditt en saga bor.

Kaija Pakkanen